Duurzaamheid
Grip op het proces en continue verbetering.
Door structureel data te verzamelen en analyseren, kunnen wij onze dienstverlening voortdurend optimaliseren. Cijfers geven ons inzicht in prestaties en verbeter punten, waardoor wij direct kunnen bijsturen waar nodig. Dit zorgt voor een efficiënte en hoog waardige cateringdienstverlening die aansluit bij de verwachtingen van de opdrachtgever.
Transparantie en controleerbaarheid
Door duidelijke cijfers en meetbare doelstellingen te hanteren, maken wij onze prestaties inzichtelijk en controleerbaar. Dit zorgt voor vertrouwen en een objectieve evaluatie van onze dienstverlening.
Met deze aanpak waarborgen wij niet alleen kwaliteit en betrouwbaarheid, maar ook een open en constructieve samenwerking met de opdrachtgever.
In het kader van duurzaamheid/circulariteit werken wij met het 10R model.
1. Refuse – Voorkomen van afval en onnodig gebruik van grondstoffen.
2. Rethink – Producten en processen herontwerpen om efficiënter met grondstoffen
om te gaan.
3. Reduce – Verminderen van materiaalgebruik en energieverbruik.
4. Reuse – Hergebruik van producten zonder grote aanpassingen.
5. Repair – Repareren van producten om hun levensduur te verlengen.
6. Refurbish – Opknappen en verbeteren van oude producten.
7. Remanufacture – Opnieuw fabriceren van onderdelen of producten.
8. Repurpose – Een product of materiaal een nieuwe functie geven.
9. Recycle – Materialen verwerken tot nieuwe grondstoffen.
10. Recover – Terugwinnen van energie of materialen uit afvalstromen.
Voedselverspilling verminderen
Wij hanteren een efficiënte werkwijze om voedselverspilling tot een minimum te beperken, waardoor de derving maximaal 4% zal zijn.
We kiezen bewust voor het inkopen van kleinere verpakkingen, zodat we beter de benodigde hoeveelheden kunnen verwerken.
Dit voorkomt derving en bespaart opslagruimte en energie (koeling/vriezer).
Door continu te monitoren hoeveel gasten aanwezig zijn, kunnen we productie hier nauwkeurig op afstemmen en overproductie voorkomen.
Koude producten worden altijd gekoeld en afgedekt gepresenteerd.
Vers geproduceerde warme producten worden terug gekoeld volgens de HACCP-regels.
Aanpak verminderen voedselverspilling van inkoop tot en met consumptie
Gebruik van lokale producten en korte ketens
Wij werken veel samen met lokale ondernemers zoals de groenteboer, visboer en de bakker. Waar mogelijk worden ook zuivel, groente en fruit betrokken van lokale producenten.
De groothandel is gevestigd aan dezelfde straat als VRG.
Ons doel is om een duurzame en maatschappelijk verantwoorde keten op te zetten voor VRG waarin lokale economieën worden gestimuleerd en transportafstanden worden beperkt.
Hiermee verkleinen van de ecologische voetafdruk door een lagere CO2-uitstoot met zeker 60%
Innovatieve oplossingen voor duurzaamheid
Circulaire en duurzame voedselketen
Zero-waste beleid: We werken nauw samen met leveranciers om verpakkingsafval te verminderen door de nieuwste biologisch afbreekbare disposables te gebruiken en reststromen te hergebruiken in nieuwe producten.
Herbruikbare en biologisch afbreekbare verpakkingen:
We maken gebruik van composteerbare materialen en gebruiken herbruikbare serviesopties.
Single used plastic wordt alleen gebruikt voor het afdekken van bereidt voedsel (plasticfolie).
Bio-clean: Gebruik van speciale lijn, SURE van Diversey. Dit is een compleet assortiment van plantaardige, 100% biologisch afbreekbare professionele reinigingsmiddelen
CO2-uitstoot: Bewuste keuze van producten om CO2-uit- stoot te verkleinen.
Innovatieve Technologieën
Slimme koelsystemen: Energiezuinige en slimme koelsystemen (onder andere zonnepanelen op onze gekoelde elektrische bus) verminderen energieverbruik.
Blockchain voor transparantie: Door blockchain-tech
nologie kunnen klanten de herkomst en duurzaamheid van ingrediënten verifiëren.
Plant-based en kweekvleesopties: We volgen en gebruiken de nieuwste ontwikkelingen op het gebied
van plantaardige en kweekvleesproducten om de milieu-impact van dierlijke eiwitten te verminderen,
zoals een 3D geprinte tournedos.
Duurzame Energie en Logistiek
Ons transport is voor 57% elektrisch en we optimaliseren
onze routes met slimme planningssoftware. Ons bedrijf heeft de Lean and Green award voor het verminderen van de CO2-uitstoot met minimaal 20%.
Onze groothandel Bidfood heeft hun CO2-uitstoot met 18% verminderd door slimmer te plannen en schonere vrachtwagens aan te schaffen, elektrisch en rijdend op HV100, gemaakt van onder andere gebruikt frituurvet.
Circulaire catering
Verpakkingsstrategie
Wij hanteren een verpakkingsstrategie die is gericht op het minimaliseren van milieu-impact zonder concessies te doen aan productkwaliteit en voedselveiligheid. Waar mogelijk vervangen wij conventionele verpakkingen door herbruikbare of biologisch afbreekbare alternatieven, zoals composteerbare folies, kartonnen verpakkingen met een duurzame coating en verpakkingen op basis van reststromen uit de landbouw.
Terugdringen van wegwerpplastic
Om het gebruik van wegwerpplastic te reduceren, hebben wij diverse maatregelen genomen:
Wij gebruiken herbruikbare transportverpakkingen in onze logistieke keten om de hoeveelheid eenmalig verpakkingsafval met 100% te verminderen.
Wij vervangen plastic bekers, bestek en folies door bio-based of composteerbare alternatieven die na gebruik verantwoord kunnen worden verwerkt.
Balans tussen derving en duurzaamheid
Een belangrijk aspect binnen ons verpakkingsbeleid is het vinden van de juiste balans tussen duurzame verpakkingen en het voor- komen van product verlies.
Door zorgvuldig verpakkingsmateriaal te selecteren dat zowel ecologisch verantwoord als functioneel doeltreffend is,dragen wij bij aan een efficiëntere voedselketen en minder verspilling.
Dit realiseren wij door:
Innovatieve materialen te gebruiken die optimale bescherming bieden met een minimale milieubelasting.
Verpakkingsontwerpen te optimaliseren om materiaalgebruik te beperken zonder de houdbaarheid en transportveiligheid in gevaar te brengen.
Verantwoorde voedselkeuzes en gezondheid
Ons aanbod van eten draagt bij aan gezonde voedselkeuzes voor de medewerkers en bezoekers van VRG door een bewuste combinatie van duurzaamheid en gezondheid. Wij geloven dat goed eten niet alleen voedzaam, maar ook verantwoord moet zijn, zowel voor de mens als voor de planeet.
Gezondheid als prioriteit
Plantaardige en eiwitrijke opties: Wij zetten sterk in op plantaardige gerechten en eiwit- rijke alternatieven, zoals peulvruchten, noten en volkorenproducten, om de gezondheid van medewerkers en bezoekers te ondersteunen.
Minder bewerkte producten:
Onze gerechten bevatten zo min mogelijk geraffineerde suikers, zout en ongezonde vetten en we kiezen voor pure en onbewerkte ingrediënten.
Vers en seizoensgebonden: Wij werken met seizoensgebonden groenten en fruit om maximale voedingswaarde en smaak te garanderen.
Bewustwording en Stimulering
Heldere communicatie: Onze gerechten worden voor- zien van duidelijke voedingsinformatie en labels met Nutri-Score en duurzaamheidskeurmerken.
Gedragsstimulering:
Door gezonde en duurzame opties aantrekkelijker te presenteren en strategisch te positioneren, maken we het makkelijker om gezondere keuzes te maken.
Sociale of maatschappelijke duurzaamheid
Wij werken met:
Mensen uit het doelgroepenregister, die ondersteuning nodig hebben.
Statushouders, die door middel van werkervaring en begeleiding sneller integreren in de samenleving.
Andere mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals langdurig werkzoekenden of herintreders.
5,4% van ons personeelsbestand bestaat uit medewerkers geworven vanuit Social Return afspraken.
Door gerichte begeleiding, coaching en maatwerkfuncties zorgen wij ervoor dat deze medewerkers succesvol kunnen instromen en bijdragen aan een duurzame en inclusieve werkomgeving.