Spiekerhûs

Ontdek het Spiekerhûs

De plek met een nieuw perspectief op de grens van een rijk verleden en een toekomst vol potentie.

Een plek die ondernemers, kunstenaars, managers en innovators en hun publiek een omgeving biedt om samen na te denken over hoe die toekomst er uit kan gaan zien.

Het Spiekerhûs haalt mensen uit hun alledaagse omgeving, brengt ze met elkaar in contact, stimuleert de uitwisseling van ideeën en geeft ze de tijd en rust om alles goed te verwerken.

Nog niet zo lang geleden stond op de locatie van het Spiekerhûs een verouderde Stadsboerderij met schuren en silo’s die een onderdeel vormden van het landbouwbedrijf der gemeente Groningen te Ter Apel. De bedrijfsgebouwen van dit landbouwbedrijf bestonden oorspronkelijk uit 9 erven en een directeurswoning met kantoor. Gedurende sommige perioden vanaf 1948 bestond de personeelsbezetting uit 125 personen die met veel paardenkracht het akkerland bewerkten.

Na 1950 is geleidelijk de mechanisatie op gang gekomen, de paarden werden vervangen door tractoren vanaf aanvang 30pk tot eind 1980, 160pk. Deze transitie heeft geleid tot het nieuwe personeelsbestand in 1985 van 8 personen. De balans is afgesloten op 10 december 1985 wegens verkoop van het landbouwbedrijf dat op 11 december plaatsvond. (bron:jaarverslag 1985)

Dat klinkt niet heel bijzonder. En toch… wie er rondliep kwam tot rust.
De kalme ruimte omgeven door het eeuwenoude kloosterbos maakte ook de mens stiller.
Dat maakt deze plek zo voelbaar en bijzonder.
Het Spiekerhûs, de kloosterenclave en het wandelbos worden omsloten door een landschappelijke omgeving.

Direct telefonisch contact: (0528) - 235 000